Wylerbergkring

Laat vriendschap helen
wat grenzen delen.

Wylerbergkring

"Kristalzielen"

De Kristal staat voor het Hoogste, het Zuivere.                     
Otto Bartning wilde voor de toekomst kristaltempels bouwen als

"Huizen van aandacht.

Door het zonlicht troont het kristalhuis
als een schitterende diamant boven allen.

De diamant opent kosmische perspectieven,
verwijst naar de oorsprong van het leven".

"Kristalzielen".

De Kristal staat voor het Hoogste, het Zuivere. Bartning wilde kristaltempels bouwen als "Huizen van aandacht ". De iconografie van het kristal gaat terug tot koning Salomon. De kristalmetafoor komt via Arabische en Joodse legenden, middeleeuwse verhalen en de mystiek terecht bij o.a. de expressionisten, die hem nieuw leven inbliezen.

De kristalbouw is een specifeke richting in het Expressionisme van begin vorige eeuw. Wat de architectuur betreft werd er bijna alleen in Duitsland vorm aan gegeven. In Nederland vinden we die stroming met name in de literatuur terug. Dat er nu in Nederland de enige volledig gerealiseerde kristalbouw van Otto Bartning staat, is een gevolg van grenscorrecties na WO II.

“Was übrig bleibt von den menschlichen Unternehmungen, ist nicht das, was einem Zweck dient, sondern das, was die Menschen bewegt”           (Le Corbusier)

Otto Bartning wilde de oude betekenis van de kristalmetafoor vormgeven in gebouwen om visioenen van vooruitgang te creëren. Zoals ook zijn collegae Bruno Taut Wir müssen ständig den Weg suchen, bei dem die Wahrheit nicht leidet und das Gefühl nicht hungert en Walter Gropius  Kein Dogma, sondern vermehrte Lebendigkeit”.

In 1924 krijgt Otto Bartning een eredoctoraat theologie aan de universiteit te Köningsbergen, vanwege zijn visie  en zijn daadwerkelijk realiseren ervan in protestantse kerken, waarin hij het onnoembare voelbaar maakt. In dat zelfde jaar voltooit hij ook Huis Wylerberg.

Zie verder de lezing tijdens de NJO muzikale wandeling 2017 naar Huis Wylerberg.

Olivier Messiaen, een tijdgenoot van Otto Bartning en boeiend componist componeerde als krijgsgevangene in kamp Görlitz in 1941 Liturgie de Cristal

Zie verder de lezing van 2018: Huis Wylerberg een tastbare kristal