Wylerbergkring

Laat vriendschap helen
wat grenzen delen.

Wylerbergkring

          

 

Architect Otto Bartning [*12-4-1883 -20-2-1959]

Hij doorloopt de Königliche Technische Hochschule in Berlin (Technische Universität). Maakt een wereldreis van 18-maanden 1903-1904 en zet daarna zijn studie voort in Berlijn en Karlsruhe. Hij werkt tegelijkertijd als architect in Berlijn en verlaat de TH zonder diploma.

In zijn jonge jaren weet hij dat hij torens wil bouwen.
Jaren later wordt hij daartoe uitgenodigd.

 

  Wasserturm  Gustav Adolf Kirche

In de korte periode dat de kristal weer opleefde  tijdens en door het expressionisme, bouwde hij o.a. Huis Wylerberg en ontwierp hij zijn Sternkirche, zijn lievelingskerk. Helaas is dit meest favoriete ontwerp nooit gerealiseerd kunnen worden vanwege gebrek aan financiën.   

Na W.O.I leidt hij de ontwikkelgroep voor een nieuw vormingsconcept, Walter Gropius neemt daaraan deel en dient tijdens een langdurige ziekbed van Bartning het concept in dat later wereldwijd bekendheid krijgt als Das Bauhaus. Deze school start in Weimar (1919) en verhuist later naar Dessau. Otto Bartning wordt vervolgens gevraagd in Weimar als directeur van Die Bauhochschule, zoals hij die bedoeld had. Hij start meteen een architecten opleiding. Gropius was daar na zeven jaar nog niet toe gekomen. Later krijgt hij alsnog erkenning met het boek: Das andere Bauhaus van D. Nicolaisen.

Maranathakerk Den Haag   

In de jaren na de oorlog bouwt hij 48 Notkirchen in Duitsland en enkele landen eromheen.
Hij past daar het prefab principe toe: kant en klaar elementen worden in Zwitserland gemaakt en overal geplaatst op de puinhopen van WO II.
Zo komt er op de Atlantic Wall in Den Haag de Maranathakerk. 
Hoe symbolisch dat de enige twee bouwwerken van Otto Bartning beide in de voormalige frontlinies staan.

Hij blijft zijn levenlang schrijver van vele artikelen, ontwerper van  gemeenschapshuizen,  ziekenhuizen, kapellen - kerken, sociale woningbouw, een conservatorium in Frankfurt en een enkele villa.
Hij brengt tot het eind collegae en filosofen samen in bijvoorbeeld de Darmstädter Gesprächen en een internationale tentoonstelling in 1957 in Berlijn.
Hij schreef ook twee romans, Erde Geliebte als een verlaat dagboek over zijn wereldreis en Der Geschändete, waarin hij relfecteert op WO II en de persoonlijke ellende van daders die in opdracht handelden.

Rechts: Otto Bartning, in het midden Gropius, links ernaast le Corbusier.

Update eerdere lezing

Bronnen:

Mitteillungen, artikel van Otto Bartning, zijn beschrijving van de Bauhaus principes (1919)
Von neuen Kirchebau,Otto Bartning (1919)
Erde Geliebte, roman van Otto Bartning (1955)
Spannweite: verzameling van Bartnings artikelen sinds 1915  (1958)
Der Geschändete, roman van Otto Bartning, posthuum uitgegeven (1959)

Das andere Bauhaus, Otto Bartning und die Staatliche Bauhochschule Dörte Nicolaisen (1996)
Huis Wylerberg - Otto Bartning, Catalogus bij expostie destijds in het Nijmeegs museum Commanderie van Sint Jan (1988). Diverse auteurs
Otto Bartning, Architekt einer sozialen Moderne, Dr. Sandra Wagner Conzelmann (2017)
https://www.bauhaus100.de/das-bauhaus/phasen/vorgeschichte (2019)