Wylerbergkring

Laat vriendschap helen
wat grenzen delen.

Wylerbergkring

 

Tussen Duivelsberg en Wylerbergmeer heeft Otto Bartning destijds in opdracht van Marie Schuster Hiby een prachtige Kristal neergelegd als woonhuis waarin muziek, dans, beeldende kunst en literatuur in ere gehouden zouden worden. 

Architect Otto Bartning [*12-4-1883 -20-2-1959]

Hij doorloopt de Königliche Technische Hochschule in Berlin (Technische Universität). Maakt een wereldreis van 18-maanden 1903-1904 en zet daarna zijn studie voort in Berlijn en Karlsruhe. Hij werkt tegelijkertijd als architect in Berlijn en verlaat de TH zonder diploma.
Na W.O.I ontwikkelt hij samen met Walter Gropius e.a. het Bauhaus concept en program (1918) in Weimar. Walter Gropius geeft in 1933 Das Bauhaus in Dessau verder vorm. Otto Bartning blijft in Weimar: Die Bauhochschule (1933). Bartning was ook betrokken in de Berlijnse architectenvereniging Der Ring (1926-1933).Hij werkt vooral praktisch en ambachtelijk om zijn ontwerpen te realiseren, zoals  gemeenschapshuizen,  ziekenhuizen, kapellen - kerken en sociale woningbouw. Voor hem was het expressionisme de tijd van de kristalzielen ofwel kristal doelen.

 

                                        

Na W.O.II keert Otto Bartning terug naar Berlijn en vervolgt zijn werk: met name het ontwerpen en bouwen van experimentele kerken, kapellen in de diaspora. 

Bronnen:
Huis Wylerberg - Otto Bartning, Catalogus bij expostie destijds in het Nijmeegs museum Commanderie van Sint Jan 1988. Diverse auteurs
Het vergeten monument, Herman Grote. Uitgegeven voor Heemkundekring de Duffelt en Stichting tot behoud van monument en landschap in de gemeente Ubbergen 2007