Wylerbergkring

Laat vriendschap helen
wat grenzen delen.

Wylerbergkring

Het huis dat verhuisde.

Huis Wylerberg is door WOII in Nederlandse handen gevallen en vertoefde daarmee lange tijd in Niemandsland, als het gaat om erkenning en herkenning van dit unieke pand. Weliswaar kreeg het in de jaren tachtig de status van Rijksmonument, maar dat was meer een papieren kwestie dan een daadwerkelijke zorg voor het pand of het generen van belangstelling. Het is in gebruik als kantoorpand.

Mag het ietsje meer zijn?

De Wylerberkring wil daarin verandering brengen door aandacht te vragen voor

  • de bijzondere kristalbouwarchitectuur,
  • de prachtige klank van de muziekzaal,
  • ieders communicatie via geweldloze communicatie training, 
  • grensoverschrijdende ontmoetingen qua land, sub cultuur, voorkeur in de kunsten

Jaarlijks nodigt zij het NJO uit in Huis Wylerberg: een muzikale wandeling op drie locaties, waarvan Huis Wylerberg het hoogtepunt vormt.

Daarnaast zijn er plannen richting het eeuwfeest wat vaker een concert, een tentoonstelling, een studiedag etc te realiseren. U kunt op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief, meld u aan


Er zijn voor diverse doelgroepen lezingen mogelijk over de rijke jaren twintig van de vorige eeuw zowel wat betreft het Expressionisme, de Kristalbouw, Huis Wylerberg en haar eerste bewoners, Entartete Kunst.

Homo Ludens from Lidwine on Vimeo.

Alle cultuur ontstaat in spel

De jaren twintig en dertig van de vorige eeuw kenmerken zich door een speelse vrijheid in alle kunstvormen, het expressionisme was in allerlei opzichten grensoverschrijdend.

Johan Huizinga onderzocht als wetenschapper in diezelfde jaren wereldwijd de vele speluitingen en toonde aan in Homo Ludens dat alle cultuur in spel ontstaat.

Vierde jaars studenten van de NNIK (Noord Nederlandse Interfaculteit der Kunsten) hebben in 2003 in veertien dagen de korte film ontworpen - gespeeld en gerealiseerd in het kader van Kunsteducatie voor de bovenbouw V.O. De film presenteert en bespreekt die rijke, explosieve grens doorbrekende jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Het spel element doordesemde de kunsten. Deze korte fim geeft een impressie daarvan.

Cultuur is

voortdurend in beweging zijnde

vormgegeven verbeelding

waaraan mensen betekenis geven.     

Lidwine Janssens  in Ludiek Pedagogiek