Wylerbergkring

Laat vriendschap helen
wat grenzen delen.

Wylerbergkring

Alle cultuur ontstaat in spel

De jaren twintig en dertig van de vorige eeuw kenmerken zich door een speelse vrijheid in alle kunstvormen, het expressionisme was in allerlei opzichten grensoverschrijdend.

Johan Huizinga onderzocht als wetenschapper in diezelfde jaren wereldwijd de vele speluitingen en toonde aan in Homo Ludens dat alle cultuur in spel ontstaat.

Homo Ludens van J. Huizinga boek is sindsdien in meer dan dertig talen vertaald en zijn visie is wereldwijd erkend. Zo je googled op Homo Ludens krijg je meer dan 100 films aangekondigd. Er zijn vele heruitgaven van zijn boek sinds 1938, de laatste Nederlandse druk is van 2017.

Cultuur is

voortdurend in beweging zijnde

vormgegeven verbeelding

waaraan mensen betekenis geven.                                                    LJ

De vier elementen zijn in alle culturele uitingen aanwezig. 
Iedere beschavingsstrategie legt haar eigen accent op een van de vier elementen
Beweging: Sport - Dans - Yoga
Vormgeving: Kunsten
Verbeelding: Levensbeschouwig - Religie
Betekenis geven: Filosofie - Wetenschap

Homo Ludens from Lidwine on Vimeo.

Vierde jaars studenten van de NNIK (Noord Nederlandse Interfaculteit der Kunsten) hebben in 2003 in veertien dagen de korte film ontworpen - gespeeld en gerealiseerd in het kader van Kunsteducatie voor de bovenbouw Middelbaar Onderwijs. De film presenteert en bespreekt die rijke, explosieve grens doorbrekende jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Het spel element doordesemde ook de kunsten, niet alleen de terreinen die Johan Huizinga voornamelijk onderzocht. Deze korte fim geeft een impressie daarvan.

De vier klassieke beschavingsterreinen:

  • Beweging (Sport – Dans – Spel)

Er zijn speurtochten (De Duivelsberg) en (grensoverschrijdende)  fietst - wandeltochten te ondernemen.

  • De Kunsten (Architectuur, Beeldend, Dans, Film, Muziek, Theater)

Jaarlijks nodigen we het NJO uit in Huis Wylerberg: een muzikale wandeling op drie locaties, waarvan Huis Wylerberg het hoogtepunt vormt. Daarnaast zijn er veel plannen richting het eeuwfeest: wat vaker een concert, een tentoonstelling, theater. U kunt op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief, meld u aan . Er zijn voor diverse doelgroepen lezingen mogelijk over de rijke jaren twintig van de vorige eeuw zowel wat het Expressionisme, de Kristalbouw, Huis Wylerberg als de bewoners en W.O. II - Entartete Kunst.

  • Wetenschap

Filosofie:Levenskunst
Twee jaar zijn er maandelijks filosofieavonden gehouden door gast filosofen rondom Levenskunst aan de hand van een tweetal boeken. In najaar 2019 is een doorstart mogelijk met een van de eerdere favoriete docenten.

Communicatie: Kristalhelder Communiceren
We gaven en geven introductie cursussen, er zijn drie oefengroepen die maandelijks zich verder ontwikkelen in deze taal. Sinds 2017 zijn er vervolgweekenden.

Historie 
De rijke geschiedenis van Huis Wylerberg in grensoverschrijdende context in lezingen op Open Monumentendag, NJO Muzikale wandeling en Culturele Arrangementen. In 2020 zullen we extra aandacht geven aan de viering van 75 jaar vrijheid aan weerszijde van de grens.

  • Levensbeschouwing  

Van oudsher was er veel respect voor de natuur en haar krachten. In de loop van de tijd creeërden verschillende culturen allerlei  godsdiensten. We kunnen terug keren naar de natuur, de kristal en het leven vieren in hedendaagse vormen. Een heiden gaat haar eigen weg.  

De Duivelsberg organiseert jaarlijks een vertelfestival voor jong en oud.

Wij willen een hedendaagse regionale uitwerking realiseren van het Grieks klassieke Agora model.