Wylerbergkring

Laat vriendschap helen
wat grenzen delen.

Wylerbergkring

Alle cultuur ontstaat in spel

Johan Huizinga onderzocht in de jaren twintig en dertig de vele speluitingen en toonde de waarde aan van spel in Homo Ludens door een wereldwijd onderzoek:

Homo Ludens van J. Huizinga boek is sindsdien in meer dan dertig talen vertaald en zijn visie is wereldwijd erkend. Zo je googled op Homo Ludens krijg je meer dan 100 films aangekondigd.

Cultuur is

voortdurend in beweging zijnde

vormgegeven verbeelding, 

waaraan mensen betekenis geven.                                                    LJ

De vier elementen zijn in alle culturele uitingen aanwezig. 
Iedere beschavingsstrategie legt haar eigen accent op een van de vier elementen
Beweging: Sport
Vormgeving: Kunsten
Verbeelding: Levensbeschouwig
Betekenis geven: Wetenschap

Homo Ludens from Lidwine on Vimeo.

Vierde jaars studenten van de NNIK (Noord Nederlandse Interfaculteit der Kunsten) hebben in 2003 in veertien dagen de korte film ontworpen - gespeeld en gerealiseerd in het kader van Kunsteducatie voor de bovenbouw Middelbaar Onderwijs. De film presenteert en bespreekt die rijke, explosieve grens doorbrekende jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Het spel element doordesemde ook de kunsten, niet alleen de terreinen die Johan Huizinga voornamelijk onderzocht. Deze korte fim geeft een impressie daarvan.

De vier klassieke beschavingsterreinen:

Beweging (Sport – Dans – Spel)

Er zijn speurtochten (De Duivelsberg) en (grensoverschrijdende)  fietst - wandeltochten te ondernemen.

De Kunsten (Architectuur, Beeldend, Dans, Film, Muziek, Theater)

Jaarlijks nodigen we het NJO uit in Huis Wylerberg: een muzikale wandeling op drie locaties, waarvan Huis Wylerberg tot slot als hoogtepunt. Daarnaast zijn er plannen richting het eeuwfeest: wat vaker een concert, tentoonstelling, workshop. T.z.t. wordt dat bekend gemaakt. Er zijn nu al lezingen mogelijk over de rijke jaren twintig van de vorige eeuw zowel wat het Expressionisme, de Kristalbouw, Huis Wylerberg als de bewoners en W.O. II - Entartete Kunst.

Wetenschap

Communicatie: Kristalheldere Taal
We gaven en geven introductie cursussen Geweldloze Communicatie, er zijn drie oefengroepen die maandelijks zich verder ontwikkelen in deze taal. Sinds 2017 zijn  er vervolgweekenden

Historie 
De rijke geschiedenis van Huis Wylerberg in grensoverschrijdende context in lezingen op Open Monumentendag, NJO Muzikale wandeling en Culturele Arrangementen.

Levensbeschouwing  

Van oudsher was er veel respect voor de natuur en haar krachten. In de loop van de tijd creeërden verschillende culturen allerlei  godsdiensten. Laten we terug keren naar de natuur, het leven vieren in hedendaagse vormen binnen het jaarritme der seizoenen. Een heiden gaat haar eigen weg.  

De Duivelsberg organiseert jaarlijks een vertelfestival voor jong en oud.

Hiermee willen wij een hedendaags regionale uitwerking realiseren van het Grieks klassieke Agora model.