Wylerbergkring

Laat vriendschap helen
wat grenzen delen.

Wylerbergkring

Marie Schuster- Hiby

Geboren in 1867 als rijke erfgename van familiekapitaal in het Ruhrgebied, gestorven in relatieve armoede in Beek in 1949.

Gaat op pensionaat en ontmoet daar Helene Müller, later Kröller-Müller, met wie ze bevriend zal blijven.

Gaat als au pair avant la lettre een jaar naar Engeland om voor de kleine kinderen van een bevriend weduwenaar van haar ouders te zorgen. Malcolm Grahame Christie, de jongste uit het gezin, haar petekind, zal zijn levenlang contact met haar houden.

Ondersteunt in de tijd van Entartete Kunst kunstenaars, helpt tijdens Het N.S.D.A.P. bewind enkele kunstenaars en joden de grens over en maakt in haar omgang met haar omgeving geen onderscheid tussen Nederlanders en Duitsers. 

Zie VPRO filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=EE0Ztw05j6c&feature 

Beknopte geschiedenis van het drama dat haar tot tweemaal toe overkwam.

Het echtpaar Schuster - Hiby bewoonde voorheen een pracht villa in Lorry (Nu Lorry-Mardigny) - Elzas Lotharingen. Door W.O.I  wordt Elzas Lotharingen geconfisceerd door Frankrijk en verliezen ze fabrieken en villa.

De Weimar Republiek compenseerde de familie en Marie Schuster liet op het landgoed* dat ze van haar moeder georven had Huis Wylerberg bouwen. (* Van Wylerbergmeer de heuvels op tot en met de Duivelsberg.)

Helaas achtervolgde de oorlog haar. In mei 1940 lagen Duitse eenheden verborgen op haar landgoed, in de winter van 1944/45 ging de frontlinie er diverse keren heen en weer. De  geallieerden namen Huis Wylerberg in beslag.

Huis Wylerberg werd vervolgens geplunderd en gedeeltelijk verwoest. Marie Schuster werd geinterneerd in kamp Vught. Als ze terugkeert moet ze de kleine woning aan de oprijlaan betrekken, het geld ontbreekt om Huis Wylerberg in ere te herstellen.

Na WOII blijft het nieuw vaststellen van de grens Nederland - Duitsland erg lang onduidelijk. Het huis staat tot 1962 op niemandsland. Na de dood van Marie Schuster gaan dochter Alice en haar partner Else Kraus wonen op de Wylerberg en laten de begane grond van Huis Wylerberg restaureren. In 1965 verkoopt Alice Schuster de villa aan de Staat der Nederlanden.

Wapenschild op zuidelijke zijmuur Huis Wylerberg.

Voor meer
verhalen over Marie Schuster Hiby  click hier
foto's van Marie Schuster Hiby click  hier

Bronnen:

Huis Wylerberg - Otto Bartning, Catalogus bij expostie destijds in het Nijmeegs museum Commanderie van Sint Jan 1988. Diverse auteurs

Het vergeten monument, Herman Grote. Uitgegeven voor Heemkundekring de Duffelt en Stichting tot behoud van monument en landschap in de gemeente Ubbergen 2007